Alergia nie musi wykluczać dziecięcych przyjemności. Takich na przykład, jak objedzenie się ciastkami w dzień świąteczny przed obiadem. Różnica jest taka, że mama alergika nie ma opcji wyskoczenia po słodycze do pobliskiej cukierni.

P1050959

Przygotowanie deseru dla alergika nie trwa jednak ani dłużej, ani nie jest trudniejsze niż dla dziecka zdrowego. Niemalże każdy przepis da się zmodyfikować tak, by przygotować go w wersji niezawierającej niedozwolonych produktów. Trzeba się nieco rozeznać czym można zastąpić alergeny, a później wystarczy fantazja i trochę odwagi.

Muffiny, które dziś upiekłam są dziecinnie proste. Do tego stopnia „dziecinnie”, że mój niespełna czteroletni syn już od pół roku zna wszystkie składniki i czynności, które należy wykonać. Kiedy ma nastrój na pieczenie pomagam mu tylko dobrać proporcje i wyręczam go przy wkładaniu i wyciąganiu muffinów z piekarnika. Dziś miał nastrój jedynie na jedzenie, więc muffiny robiłam sama.

P1050944

Muffiny czekoladowe bez mleka, jajek i soi

Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka ryżowego (lub innego dozwolonego, np. sojowego, migdałowego, owsianego)

Do miski wsypujemy suche składniki, mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy olej i mleko – mieszamy łyżką. Ciasto rozkładamy do formy do muffinów wyłożonej papilotkami (jeśli używamy formy silikonowej można pominąć papilotki). Pieczemy 18 minut w temperaturze 200 stopni.